top of page

Guidet tur - Herføl

Hos Vidar får du gode historier og svar på de nære ting.

Ønsker du en skjærgårdsvandring med historisk tilbakeblikk på Herføl? Da anbefaler vi deg å følge i fotsporene til herfølingen Vidar Pedersen (64). Skrønehistoriene får du på kjøpet. Vi ble med på tur...med egen transport...

Den lune og trivelige 64-åringen humrer stille. Han er på vei til en av sine mange vandringsrunder. Med stø hånd manøvrerer Vidar båten til havn på Herføl, sjekker at alt er med i sekken, og trekker lua godt nedover ørene. Nordavinden rusker i oss, og lufta er frisk og kjølig selv om sola skinner.

Herføl.jpg
Vidar1.JPG

Kartlegger kundene
Vi søker ly i sørveggen på uterestauranten på Herfølrenna Kro. Her har Vidar mange stopp i løpet av en sesong. I solveggen her kan han observere sitt publikum og underholde med smalltalk før turen starter. Blant annet kartlegger han kundene slik at han vet hvilke historier han kan berette i løpet av den guidede turen.

- Jeg liker å fortelle, men jeg er nødt til å se an hvem jeg har med meg på tur før jeg velger historier. Kall det gjerne skrøner, men mange av dem er sanne, sier Vidar, og ber om å bli trodd.

«Framover» og «utover»
Han tar oss med på en vandring nordover på øya. Eller heter det egentlig nordover?
- Nei, det heter «framover» på øya når vi går denne veien, forteller Vidar, mens vi rusler fra Herføl Brygge og nordover, på grønne stier, mellom idylliske skjærgårdshus og tun.

- Og går du sydover på øya, heter det «utover», forklarer han.

 

Vidar2.JPG

Skrønehistorier er viktig
Vi tar turen om Skjelleren, nord på Herføl, og får servert en historie, før vi snur. Veien «utover» går via Røsset, skolen, telegrafen og fotballbanen. På alle stopp får vi en grundig beretning om livet på den praktfulle øya tett ved svenskegrensen. Vi tar en rast ved velhuset, for vi kommer vi ut på «E6» – den eneste veien på Herføl hvor man kan kjøre bil. Den er 1,4 kilometer lang.

- Jeg stopper ved alle disse stedene, og forteller litt om livet her før i tiden. Og da kommer det gjerne ei skrøne i tillegg. Det er da jeg må ha kartlagt hvem jeg har med meg på vandringen, sier Vidar.

Fikk tilgivelse
Han nevner spesielt én tur for noen år tilbake. Vidar hadde med seg 50 prester fra Metodistkirken, og hadde på tro og ære lovet både prestefølget og seg selv at han ikke skulle banne på turen. Likevel gikk det galt.

- Det skjedde noe som gjorde at jeg la i en heit en. Det var skikkelig flaut, men jeg glemte meg helt bort. Men tilgivelsen var nær. Jeg fikk et skulderklapp – heldigvis, sier Vidar, og humrer.

 

Ekte herføling – bosatt på Skjærhalden
Vidar er født og oppvokst på Herføl, nærmere bestemt på Tøfte, syd på øya ved losstasjonen og båtbyggeriet nær Arnholmen. Vidars far var losbåtfører, og hadde dermed kort vei til jobben et steinkast unna.

I 1998 flyttet Vidar. Ikke langt, bare rett over fjorden og inn til Skjærhalden på Kirkøy. I dag bor han på Skjærhalden, bare noen minutters spasertur fra havna. 
 

Vidar3.JPG

Tøft, men godt liv

Livet på Herføl var ikke helt som livet i mer sentrale strøk. Men historien er spennende, og Vidar er ekstremt dyktig til å fortelle – både sanne og mer skrønefulle historier.

- Det skjedde så utrolig mye her ute. Livet kunne være tøft, men vi hadde det bra, forteller Vidar, og presiserer at jobben som guide på Herføl er viktig.

Historien skal ikke bli glemt

- Det er viktig i den forstand at livet som var her den gang ikke skal bli glemt. Folk er interessert i historien om livet her ute på øyene. Det blir jeg rett og slett litt stolt av, sier Vidar. 

Han gjør også guidede turer på Nordre Sandøy.

- Dersom du skal servere de gode og nære historiene kan du ikke gape over for mye – for mange øyer. Det er viktigere å kunne mye om litt, enn litt om mye. Her hos meg får folk svar på det aller meste som gjelder Herføl eller Nordre Sandøy, sier Vidar, og ønsker velkommen til en eksklusiv tur i havgapet.

Herføl1.jpg

Tekst og foto: Jan Torkel Torstensen

bottom of page